Knooppunt Joure werkt hard aan het verbeteren van de verkeersdoorstroming in Joure en haar wijde omgeving. Duizenden mensen zien dagelijks de werkzaamheden. Om meer uitleg te kunnen geven en een kijkje in de keuken te bieden, schrijft iemand van het Knooppunt iedere maand een column in de Jouster Courant.
Bij de werkzaamheden aan Knooppunt Joure wordt heel veel grond verplaatst. Voordat dit kan gebeuren zijn er voorbereidende werkzaamheden nodig. Er bevinden zich bijvoorbeeld een heleboel kabels en leidingen in de grond. En daar moet rekening mee worden gehouden bij de bouw van iets nieuws. Dit begint met een hoop onderzoek: Wat ligt er? Waar ligt het? Waar moet het naar toe? Wat gaat het kosten?
Vaak wordt de hoeveelheid werk die dit met zich meebrengt en de impact ervan onderschat. Mensen vergeten vaak dat er al wat in de grond ligt als ze iets nieuws willen bouwen. Het is van groot belang om goed in kaart te brengen wat er allemaal in de grond ligt. Zo kunnen we schade aan kabels en leidingen voorkomen. Ook vermijden we hiermee overlast, dan zit bijvoorbeeld niet opeens een wijk zonder stroom omdat we de elektriciteitskabel hebben geraakt. Voor de aanleg van het nieuwe knooppunt moeten we het Haskerveldwegviaduct en de Polderboskdyk verschuiven. Daarom zijn we daar op dit moment de kabels en leidingen aan het verleggen. Dit duurt ongeveer zes weken.
Het verleggen van kabels en leidingen gaat als volgt: eerst maken we gestuurde boringen en brengen we buizen aan. Door deze buizen worden kabels getrokken. Als dit klaar is monteren we de nieuwe kabels en de bestaande kabels aan elkaar. Daarna wordt alles weer netjes afgewerkt. Op de Polderboskdyk hebben we nu drie gestuurde boringen gemaakt. Eén van de boringen loopt dwars onder de Polderboskdyk door. We hebben deze schuin gemaakt om zo de bestaande bomen te sparen.